کنتاکتور :
کنتاکتور یک کلید مغناطیسی است که وقتی ولتاژ مورد نظر به آن اعمال می شود یک سری کنتاکت (یا کلید) باز را بسته و یک سری کنتاکت بسته را باز می کند. با استفاده از این خاصیت، می توان مدارهای مختلفی را طراحی کرد.
ساختمان کنتاکتور :
این کلید مغناطیسی از دو هسته به شکل E یا U که یکی ثابت و دیگری متحرک است، تشکیل شده که در میان هسته ثابت یک بوبین یا سیم پیچ قرار دارد. وقتی بوبین به برق وصل می شود با استفاده از خاصیت مغناطیسی، نیروی کششی فنر را خنثی می کند و هسته فوقانی را به هسته تحتانی متصل کرده باعث می شود که تعدادی کنتاکت عایق شده از یکدیگر به ترمینال های ورودی و خروجی کلید متصل شود و یا باعث باز شدن کنتاکت های بسته کنتاکتور گردد.
در صورتی که مدار تغذیه بوبین کنتاکتور قطع شود، در اثر نیروی فنری که داخل کلید قرار دارد، هسته متحرک دوباره به حالت اول باز می گردد.
مزایای استفاده از کنتاکتور در تابلو روان:
- مصرف کننده می تواند از چند محل کنترل شود.
- مصرف کننده می تواند از راه دور کنترل شود.
- امکان طراحی مدار فرمان اتوماتیک برای مراحل مختلف کار مصرف کننده وجود دارد.
- سرعت قطع و وصل کلید زیاد و استهلاک آن کم است.
- از نظر حفاظتی مطمئن تر و کامل تری هستند.
- عمر موثرشان بیشتر است.
- هنگام قطع برق، مدار مصرف کننده نیز قطع می شود و نیاز به استارت مجدد پیدا می کند؛ در نتیجه از خطرات وصل ناگهانی دستگاه جلو گیری می کند.
طبق جدول زیر می توانید بفهمید در هر ولتاژ چه مقاومتی برای LED های تابلو روان قرار دهید. همچنین مقدار جریان مصرفی LED تابلو روان با مقاومت های مختلف نیز مشخص شده است.
برای مشاهده محصولات کلیک کنید : تابلو روان ، تلویزیون شهری ، چلنیوم ، کامپوزیت
منابع تغذیه سوئیچینگ در تابلو روان:
منبع تغذیه سوییچینگ که با نام SMPS مخفف Switch-Mode Power Supply شناخته می شود، در حقیقت یک منبع تغذیه الکترونیکی است و شامل یک کنترلر سوییچینگ است تا توان الکتریکی را به خوبی به سطح ولتاژ دیگری تبدیل کند.
ترانزیستورهای قدرت یک منبع تغذیه سوییچینگ مدام در حال خاموش و روشن شدن هستند که کمترین اتلاف توان را در این وضعیت دارند. و به همین دلیل اتلاف انرژی آنها بسیار کمتر است. این یکی از بزرگترین مزیت های این منابع تغذیه است. ولتاژ خروجی در منابع تغذیه سوییچینگ با تنطیم زمان خاموش یا روشن بودن ترانزیستور ها انجام می گیرد. اما یک منبع تغذیه خطی با اتلاف انرژی در ترانزیستور ها، ولتاژ خروجی را کنترل می کند و به همین دلیل راندمان کمی دارد. همچنین یک منبع تغذیه سوییچینگ به مراتب از مشابه خطی آن به دلیل ترانس کوچکتری که لازم دارد، سبک تر و کوچکتر است.
منابع تغذیه سوییچینگ به عنوان جایگزینی برای منابع تغذیه خطی به خصوص اگر راندمان بالاتر و حجم و وزن کمتر مورد نظر باشد، مورد استفاده قرار می گیرند. البته این منابع پیچیده تر هستند و قطع و وصل جریان اگر به خوبی فیلتر نشود خود می تواند ایجاد نویز کند و در صورت طراحی بدون در نظر گرفتن پیچیدگی های لازم احتمالا سبب کاهش ضریب توان می شود.
یک منبع تغذیه سوییچینگ هم جریان و هم ولتاژ را می تواند کنترل کند بسته به این که در خروجی آن خازن یا سلف باشد و تنظیمات الکتریکی مشخص می کند که کدام کمیت الکتریکی را قرار است کنترل کند. قطعاتی مربوط به سوییچینگ ( از قبیل ترانزیستورها ) وقتی که در وضعیت هدایت کامل هستند تقریباً هیچ مقاومتی ندارند و وقتی که در وضعیت قطع هستند هیچ جریانی را از خود عبور نمی دهند. و از نظر تئوری با راندمان 100 درصد کار می کنند و هیچ توانی را تلف نمی کنند.
مزایای منابع تغذیه سوئیچینگ برای تابلو روان:
مهمترین مزیت یک منبع تغذیه سویچینگ بازده بالای آن است. از آنجایی که ترانزیستور سویچینگ فقط در ناحیه قطع و اشباع کار می کند ( در حالت قطع، جریان عبوری از آن ناچیز بوده و در حالت اشباع هم افت ولتاژ روی آن کم است ) بنابراین توان مصرفی آن ناچیز است که این سبب بالا رفتن بازده منبع تغذیه می گردد. سایر مزایای آن عبارتند از حجم و وزن کمتر ( به دلیل حذف ترانسفورماتور فرکانس پایین که وزن بالایی دارد ) و گرمای ایجاد شده کمتر (به دلیل بازده بالاتر).
معایب منابع تغذیه سوئیچینگ برای تابلو روان:
معایب آن عبارتند از پیچیدگی زیاد و امکان تداخل الکترومغناطیسی و همچنین ایجاد موجک ( ریپل ) در فرکانس سویچینگ و هارمونیک های آن نوع ارزان قیمت این گونه منابع می تواند نویز الکتریکی حاصل از سویچینگ را وارد شبکه برق شهری نماید که این سبب بروز تداخل با سایر دستگهاهای صوتی و تصویری که به همان فاز وصل شده اند، می گردد. منابع تغذیه سویچینگ فاقد تصحیح ضریب توان نیز ممکن است اعوجاج هارمونیک ایجاد نمایند.